Der er altid visse udfordringer forbundet med at søge bolig. Her kan du læse om de forskellige boligformer i Danmark. Hvis du har planer om at flytte til en af de større danske byer, kan du have brug for lidt ekstra hjælp.
Når du skal på jagt efter en ny bolig, er det vigtigt, at du har helt styr på, hvad du leder efter. Der er sandsynligvis en hel del punkter, der skal opfyldes, for at en bolig skal passe til dig eller din familie. Ud over de helt grundlæggende krav har du sikkert også en masse ønsker, men på de punkter er du måske lidt mere villig til at gå på kompromis, hvis boligen i øvrigt opfylder dine kriterier.
Et godt tip er at lave en tjekliste, hvor du deler punkterne op i disse to kategorier: krav og ønsker. Det gør det meget nemmere at filtrere boliger, når du søger efter boliger på nettet via forskellige søgemotorer, eller hvis du kontakter en mægler direkte for at få hjælp med at lede. Hvis mægleren ved, hvad du er ude efter, kan han eller hun vise dig boliger, der stemmer overens med dine specifikationer, så du slipper for at gå på unødvendige fremvisninger.
Hvilken form for bolig er du så på jagt efter? Her får du nogle tips til, hvad du bør være opmærksom på i forhold til de forskellige boligformer.
Mange foretrækker at leje en lejlighed i stedet for at købe deres egen bolig. Dels er det mere fleksibelt, eftersom man nemt kan opsige sin kontrakt og flytte med kort varsel, hvis man har brug for at flytte inden for kort tid på grund af arbejde eller studier. En anden fordel er, at det er udlejer, der står for vedligeholdelsen af boligen.
Det kan dog være svært at finde en lejebolig, der passer til ens personlige krav og ønsker – især i de større byer og mere populære områder. Der kan du være nødt til at stå i kø i mange år for at få foden indenfor. Hvis du ved, at du er interesseret i at bo i sådan et område, er det altså en god idé, at du skriver dig op så tidligt som muligt for at have en chance.
En anden mulighed for at få fat i en bolig i et populært område med lange boligkøer er at holde øje med fremlejemarkedet. Bare sørg for, at der bliver underskrevet en ordentlig kontrakt, og udlejeren faktisk har ret til at fremleje sin bolig. Du bør også orientere dig om prisniveauet i området, så du ikke ender med at betale ågerpriser.
Et af de mest almindelige alternativer på boligmarkedet i dag er at købe en ejerlejlighed i stedet for at leje en lejlighed eller et rækkehus. Fordelen ved dette er, at du ejer din egen bolig, hvilket giver dig større frihed til at udforme den, som du vil, og så bliver det forhåbentlig billigere for dig at bo i den i takt med, at du betaler af på dit lån. Det forudsætter naturligvis, at du vælger en ejerforening med orden i økonomien.
Det kan derfor være en god idé at kigge foreningens økonomi og fremtidsplaner grundigt efter i sømmene, inden du bestemmer dig for en bolig. Hvis der er planlagt store tiltag, for eksempel udskiftning af faldstammer eller renovering af facaden, kan det medføre, at fællesudgifterne stiger. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i foreningens planer, så du er sikker på, at du har luft nok i økonomien til at betale både lån og fællesudgifter.
Mange vil gerne have hus og have. Hvis det er din drøm, er det vigtigt, at du vælger hus med omhu. Uanset om du vil bygge et nyt eller købe et eksisterende hus, skal du være klar over, hvilken type hus du vil have, hvordan planløsningen skal se ud, og hvor det skal ligge henne.
Hvis du køber et eksisterende hus, anbefaler vi, at der bliver udarbejdet en tilstandsrapport, så du er sikker på, at der ikke er nogen skjulte problemer, eller så du kan forhandle dig til en bedre pris, hvis der bliver opdaget fejl, så du har råd til at få dem udbedret.
Sørg altid for at få lavet et lånebevis, inden du går på boligjagt, så du ved, hvor meget du har at købe for, når du finder et hus, som du vil byde på. Husk at have luft i budgettet, så du har råd til at beholde huset, selvom renten skulle stige.
Hvis du vælger at bygge et nyt hus, skal du først og fremmest finde en passende byggegrund i et område, hvor du trives. Derefter kan du beslutte dig for, om du vil købe et færdigt typehus, eller om du hellere vil udforme dit hus fra grunden sammen med en arkitekt. Mange typehusproducenter tillader desuden, at man foretager visse ændringer af grundplanen og andre detaljer.
Hvis du er glad for at bo i din nuværende bolig, er du måske på udkig efter en fritidsbolig. Så skal du gøre dig nogle overvejelser om, hvor du har lyst til at tilbringe din fritid, og hvor meget du har råd til ud over din faste bolig. Også her kan det være en god idé at starte med at få et lånebevis.
Hvor meget tid vil du bruge på vedligeholdelse og renovering? Køber du et ældre hus, skal du regne med, at det kræver en del arbejde. Hvis du foretrækker en enklere løsning, kan en delebolig være et alternativ. Deleboliger gør det muligt at få adgang til en fritidsbolig, som du ikke ville have råd til at købe selv. Samtidig slipper du for at spekulere på, hvem der skal tage sig af boligen, når du ikke selv er der.
Hvis du ejer en virksomhed, bør du overveje at investere i ejendomme. En ejendom kan give et stabilt afkast, forudsat at du har en fornuftig plan for vedligeholdelse samt pålidelige lejere. Der kan også være store fordele ved at eje sin egen kontorejendom, fx at man slipper for huslejestigninger, og at man får bedre kontrol over ejendommens udgifter til opvarmning, ventilation med mere.
Kontakt gerne en ejendomsmægler for at få mere information om, hvordan investeringer i ejendomme kan være en god måde at forvalte virksomhedens kapital på.